Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Μια ματιά στις παθήσεις των ποδιών.. Have a look!!


ΠΟΙΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΡΘΟΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

Το πόδι είναι κατασκευασμένο από 26 οστά, 33 αρθρώσεις, 107 συνδέσμους και 19 μυς. 3 στους 4 ανθρώπους, στη διάρκεια της ζωής τους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα πόδια τους.
Μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού είναι γεννημένο με προβλήματα στα πόδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αιτία είναι η παραμέληση, η έλλειψη συνειδητοποίησης του προβλήματος και της λανθασμένης επιλογής παπουτσιών. Το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση για τα πόδια μας. Συμβάλλει επίσης στη γενική υγεία μας, από τη βελτίωση της κυκλοφορίας, μέχρι τη συμβολή στον έλεγχο βάρους. Τα πόδια μας αντανακλούν τη γενική υγεία μας. Κατά μέσο όρο κάνουμε 8.000 με 10.000 βήματα την ημέρα, δηλ. 4 φορές το γύρο της γης, στη διάρκεια της Ζωής μας. Περίπου 60-70% των ανθρώπων με διαβήτη αντιμετωπίζει προβλήματα με τα πόδια τους.
Υπάρχουν 250.000 αδένες που παράγουν ιδρώτα σε ένα ζευγάρι πόδια. τα δύο πόδια μπορεί να είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Περίπου 5% από εμάς έχουν προβλήτα με τα νύχια τους. Οι γυναίκες ,πάσχουν περίπου 4 φορές περισσότερο από τους άντρες. Το ψηλό τακούνι είναι μία από τις αιτίες.
 Πολλά προβλήματα με τα πόδια, γόνατα και ισχία οφείλονται σε κατασκευαστικές συσαναλογίες και σε λανθασμένη στήριξη του σώματος. Τα ορθοπτικά βοηθήματα μπορούν να προσφέρουν μια συντηρητική, διορθωτική - θεραπευτική και ανακουφιστική αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων. Μπορούν να αποτρέψουν τον τραυματισμό, την καταπόνηση ή την παραμόρφωση και να σταματήσουν την εξέλιξη ορισμένων δυσάρεστων διεργασιών. Επίσης θα μας δώσουν την αίσθηση της ευχάριστης βάδισης.


ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πολλά προβλήματα στην υγεία μας οφείλονται στις ιδιαιτερότητες του πέλματος μας. Ενοχλήσεις από το πέλμα, από το γόνατο αλλά ακόμα και από την μέση ή τον αυχένα οφείλονται πολλές φορές στον λάθος τρόπο που πατάει το πέλμα μας. Μερικές από τις περιπτώσεις πού έχει ήδη χρησιμοποιηθεί η μέθοδος, για τη διόρθωση της ευθυγράμμισης του πέλματος και του βηματισμού, είναι:


ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ
Είναι η ελάττωση ή και η εξάλειψη της ποδικής καμάρας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το πέλμα με όλο  το βάρος του σώματος.
Ορθοτική θεραπεία: Τα ορθοτικά βοηθήματα που προσαρμόζονται στο εσωτερικό του παπουτσιού υποστηρίζουν απόλυτα την ποδική καμάρα αποτρέποντας την πίεση του βάρους του σώματος κατά μήκος των πελμάτων. Αυτό θα αποτρέψει την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων και θα σταματήσει την πρόοδο των υπαρχόντων προβλημάτων.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΝΥΨΩΣΗ ΠΟΔΙΚΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ (ΚΟΙΛΟΠΟΔΙΑ)
Είναι μια ψηλά σχηματισμένη αψίδα του ποδιού. Αυτός ο τύπος ποδιού έχει την ποδική κάμαρα αρκετά παραπάνω από το φυσιολογικό.  
Ορθοτική θεραπεία: Τα ορθοτικά βοηθήματα με την καλή διαμήκη υποστήριξη της ποδικής καμάρας θα επιτρέψουν σε ολόκληρο το πόδι να υποστηρίξει το βάρος του σώματος. Ένα κορυφαίο υλικό κάλυψης θα απορροφήσει την ταλάντωση και θα μειώσει τις δυνάμεις που πέφτουν στις άκρες του ποδιού και θα παράσχει την άνεση και την προστασία.

ΑΚΑΝΘΑ ΠΤΕΡΝΑΣ
Είναι μία προβολή και μία επιμήκυνση του οστού στο μπροστινό μέρος της πτέρνας.
Ορθοτική θεραπεία: Τα ορθοτικά βοηθήματα με την υποστήριξη της ποδικής καμάρας, θα βοηθήσουν στο να ελαχιστοποιηθεί η πίεση του βάρους του σώματος στα πέλματα με αποτέλεσμα να σταματήσει ο πόνος στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας.

ΜΕΤΑΤΑΡΣΑΛΓΙΑ
Με αυτόν τον όρο, μια ή περισσότερες από τις οστικές ενώσεις του ταρσού γίνονται επίπονες και δημιουργούνται φλεγμονές συνήθως από την υπερβολική κόπωση ή από την κακή ανατομία του πέλματος.
Ορθοτική θεραπεία: Τα ορθοτικά βοηθήματα κατασκευάζονται από πολύ μαλακό υλικό που τοποθετείται κάτω από την πάσχουσα περιοχή με σκοπό, να ανακουφίσει την πίεση, να ανακατανείμει και να απορροφηθεί το βάρος γύρω από την προβληματική περιοχή, περιοχή του ταρσού.

ΝΕΥΡΙΝΩΜΑ MORTON
Είναι ένας ερεθισμός του πελματιαίου νεύρου που εντοπίζετε στο τρίτο μετατάρσιο διάστημα.
Ορθοτική θεραπεία: Τα ορθοτικά βοηθήματα που κατασκευάζονται με ένα μαλακό υλικό τοποθετούνται πίσω από την περιοχή του νεύρου με σκοπό, να αποσυμφορήσουν την πίεση στο νεύρο, και να ανακατανείμουν το βάρος του σώματος μακριά από την πάσχουσα περιοχή.

ΚΑΛΟΙ
Με την έννοια κάλος εννοούμε την προέκταση του οστού ή του ιστού γύρω από την ένωση του δακτύλου.
Βλαισός μεγάλος δάκτυλος: Είναι μια παραμόρφωση που προκαλείται από ραιβή θέση του πρώτου μεταταρσίου.
Ορθοτική θεραπεία: Σαν θεραπεία, στις μικρές παραμορφώσεις συνιστώνται ευρύχωρα παπούτσια χωρίς τακούνι. Σε περίπτωση συνύπαρξης πτώσης μεταταρσίων, τοποθετούνται ειδικά ενθέματα υποδημάτων. Η καλή υποστήριξη των πελμάτων με τα ορθοτικά βοηθήματα θα αποτρέψει τους κάλους από τη διαμόρφωσή τους ή και να σταματήσει την πρόοδο των κάλων.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΊ
Τα περισσότερα προβλήματα πόνου ή δυσλειτουργίας του άκρου ποδός σε αθλητικές δραστηριότητες στην προεφηβική ηλικία προέρχονται από κακώσεις, από υπερχρησιμοποίηση που σχετίζονται με ανώμαλη εμβιομηχανική του ποδός, όπως διατεταμένη πελματιαία απονεύρωση,υπερβολικό πρηνισμό του άκρου ποδός ύπαρξη, γεφυρών μεταξύ των οστών του ταρσού βλαισός μεγάλος δάκτυλος, κλπ.
Ορθοτική θεραπεια: Η pelma analysis προσφέρει μία πλήρη γραμμή αθλητικού πάτου παπουτσιών που σχεδιάζεται ανάλογα με τις συνήθειες και τις δραστηριότητες του ενεργού αθλητή. Η γραμμή αθλητικού πάτου σχεδιάζεται συγκεκριμένα για την πρόληψη τραυματισμών και την αύξηση απόδοσης.

ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ
Είναι ένας ερεθισμός - φλεγμονή του Αχίλλειου τένοντα που προκαλει περιορισμό στην κίνηση του πέλματος.
Ορθοτική θεραπεία: Με την καλή υποστήριξη των πελμάτων θα αποτραπεί η πίεση και η πιθανή ρήξη του τένοντα. Μια μικρή ανύψωση της πτέρνας θα προστεθεί για να ανακουφίσει τον πόνο που προκαλείται με την περιορισμένη κίνηση του τένοντα.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΔΙ
Τα παιδικά ποδαράκια λόγω της ανάπτυξής που συντελείται μέχρι τα 10 χρόνια, χρειάζονται ειδική παρακολούθηση και φροντίδα έτσι ώστε να μπουν γερά τα θεμέλια του σώματος, για σίγουρα βήματα χωρίς προβλήματα. Με την σωστή υποστήριξη το παιδικό πόδι θα αναπτυχθεί φυσιολογικά και θα είναι αυτό που πρέπει. (όλα τα παιδάκια, μέχρι και τα 3 χρόνια έχουν πλατυποδία, είναι λάθος να φοράνε πάτους ή ορθοπεδικά παπούτσια πριν τα 3 τους χρόνια, με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τους κατάστρεψουμε τα πόδια τους μελλοντικά).


coco

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου