Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Παθήσεις των νυχιών.. Αίτια και Θεραπείες...

OΝΥΧΕΣ ΔΙΚΗΣ (ΛΑΒΙΔΑ) ΠΕΡΙΕΛΙΞΗ (INVOLUTED)
Είναι μια παραμόρφωση που χαρακτηρίζεται από κύρτωση του ενός ή και των δύο πλαγίων χειλών του νυχιού προς την κοίτη. Η αυξανόμενη εγκάρσια κύρτωση μπορεί να είναι μέτρια και όχι υποχρεωτικά επώδυνη, μπορεί όμως να είναι εξεσημασμένη και τα δύο πλάγια του νυχιού να συναντώνται στην κοίτη, την οποία πιέζουν πολύ (να στραγγαλίζουν).
Η αύλακα του νυχιού δέχεται αυξημένη πίεση και υπάρχει κίνδυνος φλεγμονής λόγο τραυματισμού από το ανώμαλο νύχι. Συνήθως προσβάλλεται ο μεγάλος δάκτυλος, αλλά όχι μόνο αυτός.

Αιτιολογία:
1.Επίκτητη παραμόρφωση: Στενά παπούτσια.
2.Συγγενής παραμόρφωση:  Η βλάβη υπάρχει κατά την γέννηση.
3.Κληρονομικότητα: Σε περιπτώσεις που έχουν προσβληθεί όλα τα νύχια, ίσως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Θεραπεία:
Το κύριο πρόβλημα του πάσχοντος στις ήπιες περιπτώσεις είναι η περιποίηση του νυχιού (κόψιμο). Αν τα πτυχωμένα χείλη του νυχιού έχουν παχύνει, πρέπει να λεπτύνονται. Να δίνονται οδηγίες σχετικά με το είδος του υποδήματος που πρέπει να χρησιμοποιείται.
Σοβαρές περιπτώσεις θεραπεύονται με την εφαρμογή ειδικού νάρθηκα (nail Brace) όνυχος. Αυτό εφαρμόζει ελαφρά τάση στα εστραμένα χείλη του νυχιού, προς τα επάνω και έξω και σταδιακά το διορθώνει.


ΟΝΥΧΟΚΡΥΠΤΩΣΗ 
Είναι μία πάθηση στην οποία ένα κομμάτι του νυχιού, εισχωρεί μέσα στην αύλακα και στον υποδόριο ιστό. Το πρόβλημα αυτό είναι συχνότερο στον μέγα δάκτυλο των ανδρών, είναι δε ετερόπλευρο ή αμφοτερόπλευρο. Αρχικά το ενόχλημα που προκαλεί είναι μικρό, αλλα΄καθώς το νύχι αυξάνει, το τμήμα του εισχωρεί βαθύτερα στους ιστούς και προκαλεί οξεία φλεγμονή στα γύρω μαλακά μόρια.
Το δέρμα στην περιοχή της βλάβης, γίνεται λείο, στιλπνό και ερυθρό αλλά και οιδηματώδες. Ο πάσχων αναφέρει άλγος και μεγάλη ευαισθησία και στην παραμικρή επαφή με το νύχι. Σταδιακά παρατηρείται ανάπτυξη κοκκιώδους ιστού στην προσβαλλόμενη αύλακα, που συχνά παρατηρείται εκροή πυώδους υγρού. 


Αιτιολογία:
Κύριοι παράγοντες υπαίτιοι της βλάβης, είναι η υπερίδρωση, η πίεση από τα στενά παπούτσια, το λάθος κόψιμο των νυχιών και από πιθανόν παθομηχανικές ή ανατομικές βλάβες.
Η ραχιαία πίεση από το παπούτσι, ωθεί το πέταλο βαθύτερα στην αύλακα. Αν τα νύχια κόβονται πολύ κοντά, το νύχι εισχωρεί στα πλάγια μεγαλώνοντας.
Άλλοτε πάλι, που το νύχι κόβεται λοξά, υπάρχει κίνδυνος κάποιο κομμάτι του αυτό να εισχωρήσει στα πλάγια μαλακά μόρια της αύλακα. Ο τραυματισμός των μαλακών μορίων είναι ευκολότερος, όταν οι ιστοί είναι υγροί ,βρεγμένοι, λόγω υπερίδρωσις.
Παθολογία:
Όταν το νύχι διάτρηση τα μαλακά μόρια, θα ακολουθήσει φλεγμονή και πιθανόν βακτηρίαση λοίμωξη. Συχνότατα εμφανίζεται διαπύηση ή πυορροεί. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διασποράς της φλεγμονής, σε βαθύτερα στρώματα (κυτταρίτις, λεμφαγγειίτης, σηψαιμία).
Θεραπεία:
Αν η είσφρυση δεν έχει επιπλακεί  με φλεγμονή, το κομμάτι του νυχιού που έχει διαπεράσει το δέρμα, μπορεί να εντοπισθεί και με προσεκτικό χειρισμό, να κοπεί χαμηλότερα και να αφαιρεθεί με λαβίδα. Κατόπιν θα πρέπει η αύλακα να καθαρίζεται καλά, και να περιδένεται με αποστειρωμένη γάζα.

ΥΠΟΝΥΧΙΟΣ ΕΞΟΣΤΩΣΗ 
Εξόστωση που αναπτύσσεται στην ραχιαία επιφάνεια της ονυχοφόρου φάλαγγας, ακριβώς κάτω από το νύχι, καθώς αυξάνει, το αποκολλά από την κοίτη του. Όταν η εξόστωση αναπτύσσεται προς το ελεύθερο χείλος του νυχιού, καλύπτεται από επιδερμίδα, η οποία διατείνεται, λεπτύνεται και αλλάζει την μορφολογία του όνυχος. Η εκτίμηση της εξόστωσης γίνεται ακτινολογικά. 

Αιτιολογία:
Είναι συνήθως αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενου τραυματισμού, από πολύ κοντό ή πολύ ψηλοτάκουνο υπόδημα. Δεν είναι συχνή βλάβη.
Παθολογία:
Μετά περιοστικό τραυματισμού της ονυχοφόρου φάλαγγας, εμφανίζεται περιοστίτις, ανάπτυξη χονδροκυτάρων τοπικός, που αργότερα οστεοποιούνται.
Θεραπεία:
Είναι χειρουργική. Παραπέμπεται σε χειρουργό όπου αφαιρείται αρχικά το νύχι και στην συνέχεια η εξόστωση.

ΟΝΥΧΩΞΙΣ (ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΟ ΝΥΧΙ)
Στην ονύχωξη παρατηρείται ανώμαλη πάχυνση του νυχιού, σε όλο το μήκος της ονυχαίας πλάκας. Συνήθως είναι χρώματος κίτρινο. Εμφανίζεται συχνότερα στο μεγάλο δάκτυλο. Το πρόβλημα του πάσχοντος είναι η αδυναμία του να περιποηθεί τα υπερτροφικά νύχια του, που αυξάνονται ασταμάτητα σε μήκος και σε πάχος. Καθώς μένουν χωρίς θεραπεία δέχονται μεγάλες πιέσεις από την ραχαιαία επιφάνεια του υποδήματος και εμφανίζονται δευτερογενής βλάβες.

Αιτιολογία:
Εμφανίζεται κύρια μετά από μερική, η μόνιμη καταστροφή της μήτρας, ποκίλων αιτιών.
1. Τραύμα
2. Πρόσκρουση του νυχιού με το υπόδημα, λόγω επιμήκυνσης και επαναλαμβανόμενες     μικροκακώσεις  της μήτρας.
3. Μυκητιάσεις, χρόνιες δερματοπάθειες (ονυχομύκωση, ψωρίαση)
4. Συστηματικές νόσος
Θεραπεία:
Ανεξάρτητα με την αιτιολογία, πρέπει να αποκαθίσταται το φυσιολογικό πάχος και μήκος του νυχιού,να απομακρύνονται οι αιτιολογικοί παράγοντες και να γίνεται συχνή περιποίηση.


ΟΝΥΧΟΓΡΥΠΩΣΗ
Διαχωρίζεται από την ονύχωξη παρουσιάζοντας, πέρα από την πάχυνση, βαριά παραμόρφωση του νυχιού, που εξελίσσεται σε κυρτωμένο σχήμα. Το νύχι εμφανίζεται με σκούρο χρώμα και επίσης προσβάλλεται το νύχι του μεγάλου δακτύλου.



Αιτιολογία:
1. Τραύμα
2. Πρόσκρουση του νυχιού με το υπόδημα, λόγω επιμήκυνσης και επαναλαμβανόμενες μικροκακώσεις της μήτρας.
3. Μυκητιάσεις, χρόνιες δερματοπάθειες (ονυχομύκωση,ψωρίαση)
4. Συστηματικές νόσος (εικόνα από systemic sclerosis)
Θεραπεία:
Ανεξάρτητα με την αιτιολογία, πρέπει να αποκαθιστάται το φυσιολογικό πάχος και μήκος του νυχιού, να απομακρύνονται οι αιτιολογικοί παράγοντες και να γίνεται συχνή περιποίηση.
Περιποιούνται τυχόν τρευματισμοί των μαλακών μορίων και τοποθετούνται προστατευτικά μεσοδακτύλια διαφράγματα, όταν απαιτείται προληπτικά.
Είναι σκόπιμο ο ασθενής να επαναεξετάζεται και να διορθώνονται οι παραμορφώσεις μία φορά το μήνα.



ΟΝΥΧΟΦΩΣΙΣ (ONYCHOPHOSIS)
Χαρακτηρίζεται από την υπερκεράτωση στις πλάγιες ονυχαίες πτυχές. Συχνά αναπτύσσονται πολυάριθμοι τύλοι, που οδηγούν σε φλεγμονή στα μαλακά μόρια. Συχνά η όλη κατάσταση συνοδεύεται από υπερτροφία του όνυχος.









Αιτιολογία:
1. Τραύμα (συνήθως πλάγια πίεση από το δεύτερο δάκτυλο)
2. Πρόσκρουση του νυχιού με το παπούτσι.
3. Κακό κόψιμο των νυχιών όπου αφήνει αιχμηρή επιφάνεια. Η ανωμαλία αυτή, ερεθίζει το επιθήλιο της αύλακας και αναπτύσσεται τύλος.
Θεραπεία:
Ο ειδικός κόβει το νύχι στην συγκεκριμένη περιοχή και στην συνέχεια αφαιρείται η υπερκεράτωση και εκπυρηνίζεται ο υπάρχον τύλος. Στην συνέχεια τοποθετείται ένα αντισηπτικό ντύσιμο. Αν βασική αιτία είναι η πίεση από την κλίση του δεύτερου δακτύλου τοποθετείται ένας διορθωτικός νάρθηκας σιλικόνης.

ΥΠΟΝΥΧΙΟΣ ΤΥΛΟΣ
Είναι ο τύλος ο οποίος αναπτύσσεται κάτω από το νύχι.







Αιτιολογία:
1. Τραύμα από παπούτσι.
2. Περιορισμός της κινητικότητας και βλαισότητα του μέγα δακτύλου.
Θεραπεία:
Ο ειδικός κόβει το νύχι στην συγκεκριμένη περιοχή και στην συνέχεια αφαιρείται η υπερκεράτωση και εκπυρηνίζεται ο υπάρχον τύλος. Ελέγχεται η καταλληλότητα του υποδήματος, δίνονται οδηγίες για την σωστή υπόδηση και επιχειρείται διόρθωση τυχόν παραμορφώσεων του πρόσθιου ποδός, με εφαρμογή ορθοδακτυλίων και ορθωτικών προσαρμογών.



 ΟΝΥΧΟΛΥΣΗ
Είναι αργός προοδευτικός αποχωρισμός του νυχιού από την κοίτη του. Είναι σχετικά συχνή κατάσταση στους ηλικιωμένους.









Αιτιολογία:
1. Συστηματική νόσος (κακή περιφερική κυκλοφορία)
2. Δερματοπάθειες (ψωρίαση, έκζεμα)
3. Τραυματισμός.
Παθολογία:
Καθώς το νύχι αποκολλάται, κοίτη του εκτίθεται σε μικρόβια και μπορεί να μολυνθεί.
Θεραπεία:
Η αντιμετώπιση είναι συχνή παρακολούθηση και αντισηπτικά ντυσίματα.

ΟΝΥΧΟΜΑΔΗΣΗ
Κατάσταση στην οποία παρατηρείται αυτόματη αποκόλληση του όνυχος από την κοίτη του. Έχει ενοχοποιηθεί ο τραυματισμός, οξύς ή χρόνιος, από ακατάλληλο παπούτσι και από άλλους ερευνητές μελετάται σαν αποτέλεσμα δερματοπαθειών ή έκθεση στο κρύο.



ΥΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ ΝΥΧΙΑ
Είναι νύχια έντονα κυρτωμένα επιμήκως. Ανευρίσκονται σε πάσχοντες από χρόνιες πνευμονοπάθειες η καρδιοπάθειες.






ΟΝΥΧΟΜΥΚΩΣΗΣ
 Είναι όταν το νύχι έχει προσβληθεί από μύκητες. Οι μύκητες είναι μικροσκοπικοί φυτικοί οργανισμοί, που δεν έχουν χλωροφύλλη και καταναλώνουν οργανική ύλη για να επιβιώσουν. Ομάδες μυκήτων της κατηγορίας δερματοφύτων, έχουν την ικανότητα να μεταβολίζουν κερατίνη ουσία και έτσι να αυξάνουν και να πολλαπλασιάζονται. Το νύχι και η κοίτη του, τους παρέχουν εξαιρετικό περιβάλλον για ανάπτυξη. Το προσβεβλημένο νύχι παχαίνει, γίνεται με γραμμωτή αλλοιωμένη επιφάνεια αρχικά με ένα κιτρινωπό χρώμα και μετά όσο προχωράει με καφέ σκούρο χρώμα.

Αιτιολογία: 
1. Κακή υγιεινή των ποδιών.
2. Αφήνοντας τα πόδια να στεγνώσουν μόνα τους μετά το μπάνιο (ο μύκητας ζει στην υγρασία)
3. Τραύμα
4. Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.
Παθολογία:
Τα δερματόφυτα που προκαλούν ονυχομυκώσεις συνήθως είναι Trichophiton rubrum και το Trichophyton interdigitale. Η φλεγμονή συνήθως αρχίζει από το περιφερικό χείλος του νυχιού, επεκτείνεται δε στην επιφάνεια του νυχιού.
Θεραπεία: 
Η θεραπεία του μύκητα απαιτεί πολύμηνη θεραπεία. Αυτό πρέπει να εξηγηθεί καλά από στον ασθενή. Χρησιμοποιούνται μυκητοκτόνα, που τοποθετούνται πάνω στο νύχι, η δε πλάκα πρέπει να λεπτύνεται, προκειμένου να διευκολυνθεί η απορρόφηση του φαρμάκου. Η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται μηνιαία.
Η συμβολή του δερματολόγο και η καλλιέργεια όνυχος είναι απαραίτητη.



coco 


(πηγή ΕΛ.Κ.Ε.Π-Π  Εμ.Αρβανιτάκης)

1 σχόλιο:

  1. Coco πολύ αξιόλογες, χρήσιμες και σημαντικές οι πληροφορίες σου για τα θέματα της ειδικότητας σου την ποδολογία καθώς και για την περιποίηση των νυχιών, πολύς κόσμος, περίπου 10% του πληθυσμού, ταλαιπωρείται από την ονυχομυκητίαση, κάποιες συμπληρωματικές αναλυτικές πληροφορίες για τους μύκητες των νυχιών και τα είδη του, την περιποίηση των νυχιών και την θεραπεία των μυκήτων στα νύχια, επίσης χρήσιμες οδηγίες για φυσική θεραπεία με διάφορες ομοιοπαθητικές μεθόδους θα βρείτε στο Νail fungus treatment και πολλές ακόμα χρήσιμες συμβουλές για τα συμπτώματα που έχουν οι μύκητες στα νύχια και άλλες ομοιοπαθητικές φυσικές μεθόδους θεραπείας, ξύδι, tea tree oil, γλυκάνισο, ρίγανη, lemongrass, vics vaporub, ακόμα και καταπολέμηση με το γνωστο στοματικό διάλυμα Listerine κλπ στο blog Nail Fungus

    ΑπάντησηΔιαγραφή