Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ψωρίαση και Άγχος

Το δέρμα και το νευρικό σύστημα συνδέονται στενά μεταξύ τους. Η ψυχολογική φόρτιση (άγχος, στρές) προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών του στρες (π.χ καπεχολαμίνες). Οι ορμόνες με την σειρά τους επιδρούν σε διάφορα όργανα του σώματος για να προετοιμάσουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τον “τον κίνδυνο” ή την “απειλή” από την οποία άλλωστε εκλείεται το στρές. Δυστυχώς όταν το άγχος είναι υπερβολικό προκαλούνται εκτός από τις προσαρμοστικές και ανεπιθύμητες δράσεις. Στο δέρμα, για παράδειγμα:
  1. Επιταχύνεται ελαφρώς ο ρυθμός ανανέωσης της επιδερμίδας
  2. Αυξάνεται η ευαισθησία στις φλεγμονές
  3. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται και δεν απαντά κατάλληλα στην φλεγμονή
Άγχος και ψωρίαση
Το άγχος δεν αρκεί από μόνο του για να προκαλέσει την εκδήλωση ψωρίασης. Η νόσος είναι, ως γνωστόν, πολυπαραγοντική και εμπλέκονται σε αυτή γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί παράγοντες.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η ψωρίαση εκδηλώνεται μετά από καταστάσεις πολύ έντονου άγχους. Τροχαίο ατύχημα, πένθος, δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις, διαζύγιο, εργασιακές διαμάχες, μπορούν να πυροδοτήσουν την εκδήλωση ψωρίαση ή να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης υποτροπών.
Εξάλλου, η ίδια ψωρίαση προκαλεί άγχος καθώς το δέρμα παίζει ουσιαστικό ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι ορατές βλάβες, ιδιαίτερα στα χέρια και το πρόσωπο, μπορούν να βλάψουν την εικόνα που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του και να το οδηγήσουν στο άγχος και την κατάθλιψη. Αυτό εγκαθιστά έναν φαύλο κύκλο καθώς η ψυχολογική πίεση μπορεί, με την σειρά της, να προκαλέσει εξάρσεις της νόσου.
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι από την κατάσταση έντονου άγχους μέχρι την εκδήλωση της ψωρίασης είναι πιθανό να μεσολαβήσει περίοδος 2 ημερών έως 4 εβδομάδων χωρίς να υπάρχει σχέση μεταξύ της περιόδου αυτής και της σοβαρότητας της ψωρίασης. Οι ασθενείς που έχουν εντοπίσει την πηγή του άγχους που πυροδοτεί την εμφάνιση της ψωρίασης, απολαμβάνουν πιο συχνές και παρατεταμένες περιόδους ύφεσης συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν εντοπίσει την πηγή.
Ξύσιμο
Συνήθως η ψωρίαση προκαλεί φαγούρα και πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να σταματήσουν να ξύνονται όσο υποφέρουν από υπερβολικό άγχος. Ωστόσο, το συστηματικό ξύσιμο επιδεινώνει την φλεγμονή του δέρματος, αυξάνοντας έτσι την φαγούρα. Η βίαιη αποκόλληση των λεπιών ή η τριβή στην περιοχή των βλαβών μπορεί, επίσης, να βλάψει το δέρμα. Τα άτομα που υποφέρουν από ψωρίαση πρέπει να βρουν έναν τρόπο να χαλαρώνουν, προκειμένου να ξεφύγουν από αυτόν το φαύλο κύκλο.

Οινόπνευμα
Το οινόπνευμα θεωρείται από πολλούς ως αγχολυτικό. Η κατανάλωση αλκοόλ όμως επιδεινώνει τη φλεγμονή ενώ προκαλεί και απώλεια ψευδαργύρου από τον οργανισμό, στοιχείο το οποίο παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επούλωση του δέρματος. Παράλληλα, το οινόπνευμα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του ήπατος, αυξάνοντας έτσι τις ανεπιθύμητες ενέργειες ορισμένων φαρμάκων κατά της ψωρίασης.
Τεχνικές χαλάρωσης
Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές, για την καταπολέμηση του άγχους, εκτός από ειδικά φάρμακα. Η βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας στην εκμάθηση αυτών των τεχνικών.
- Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά και ικανοποιητικά 
- Κάνετε ασκήσεις αναπνοής για μερικά λεπτά πρωί-βράδυ, ώστε να χαλαρώνετε
- Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σας δύναμη και αυτή με τη σειρά της το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αντιμετωπίζει καλύτερα τη φλεγμονή
- Η φαρμακευτική ψυχοθεραπεία συνιστάται στις περιπτώσις κατά τις οποίες η ψωρίαση δημιουργεί αξεπέραστες συναισθηματικές δυσκολίες και προβλήματα στις σχέσεις
- Υπάρχουν και φυτικά (βοτανικά) αγχολυτικά σκευάσματα τα οποία μπορούν να βοηθήσου.



coco

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου