Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ραιβοποδία - Βλαισοποδία

Οι παραμορφώσεις του οπίσθιου ποδιού είναι:
* ραιβοπτερνία
* βλαισοπτερνία
Ραιβοπτερνία/Ραιβότητα οπίσθιου μέρους του ποδιού(ΟπΜΠ) (rearfoot varus)
Η βλαισοπτερνία είναι ανωμαλία κατά την οποία η πτέρνα βρίσκεται σε θέση έσω στροφής προς το έδαφος ενώ η ΥΠΑ είναι στην ουδέτερη θέση.




Αίτια:
* Κνημιαία έξω στροφή
* Υπτιασμός αστραγάλου
* Ραιβή πτέρνα

Παθομηχανική & Προσαρμογή
Στη περίπτωση ραιβότητας ΟπΜΠ ο στόχος του ειδικού είναι να προκαλέσει έξω στροφή της πτέρνας η οποία βρίσκεται σε θέση έσω στροφής μέχρι να γίνει κάθετη με το έδαφος κατά την στηρικτική φάση του κύκλου αναβηματισμού. Η ΥΠΑ πρηνίζεται αντικανονικά για να φέρει την πτέρνα σε κάθετη θέση έτσι η πελματιαία επιφάνεια του ποδιού (πρόσθιου και οπίσθιου) έρχεται σε πλήρης επαφή με το έδαφος. Κατά το πρηνισμό της ΥΠΑ το εύρος της κίνησης της μετατάρσιας άρθρωσης αυξάνεται δημιουργώντας υπερπηνισμό της μεσοτάρσιας άρθρωσης. Η ραιβότητα του ΟπΜΠ δημιουργεί υπερκεράτωση στις κεφαλές του 2ου 3ου & 4ου μεταταρσίου του πέλματος.
Αυτές οι παραμορφώσεις του ποδιού προκαλούνται από την απαγωγή και την υπερκηνιτικότητα του ΟπΜΠ κατά την φάση επιπέδωσεις και ώθησης.

Θεραπεία:
Η Θεραπεία της βλαισότητας του ΟπΜΠ συμπεριλαμβάνει την παρεμπόδιση του αντικανονικού πρηνισμού της ΥΠΑ και της μεσοτάρσιας άρθρωσης και τον έλεγχο της αστάθειας του ΠρΜΠ. Αυτό πραγματοποιείτε με ανύψωση της πτέρνας σε θέση έσω στροφής σε σύγκριση με το έδαφος και το ΠρΜΠ να βρίσκεται ε πλήρης πρηνισμό σε σχέση με το ΟπΜΠ. Έτσι τα σωστά ορθοτικά πέλματα έχουν το σωστό συνδυασμό πρόσθιας και οπίσθιας ανύψωσης και ο πιο σημαντικός στόχος είναι η παρεμπόδιση του πρηνισμού της μεσοτάρσιας άρθρωσης.

Βλαισοπτερνία/βλαισότητα του οπίσθιου μέρους του ποδιού (rearfoot valgus)
Η βλαισότητα του ΟπΜΠ είναι ανωμαλία κατά την οποία η πτέρνα είναι σε θέση έξω στροφής προς το έδαφος ένω ΥΠΑ βρίσκεται σε ουδέτερη θέση.







Αίτια:
* Κνημιαία έσω στροφή
* Βλαισότης Αστραγάλου


Παθομηχανική & Προσαρμογή
Η πτέρνα βρίσκεται σε θέση έσω στροφής κατά τη φάση επιπέδωσης του κύκλου αναβηματισμού. Εάν η πτέρνα βρίσκεται σε θέση έξω στροφής μεγαλήτερη από 4ο, η ΥΠΑ πρηνίζεται στο εύρος κίνησης της και γι'αυτό ένας ασθενής με βλαισότητα του ΟπΜΠ δεν μπορεί να στέκεται όρθιος σε θέση έσω στροφής της πτέρνας αφού η ΥΠΑ πρηνίζεται πλήρως. Η βλαισότητα ΟπΜΠ δημιουργεί ΒΜΔ, υπερκερατώσεις στις κεφαλές του 2ου, 3ου & 4ου μεταταρσίου του πέλματος και κακώσεις του γόνατος. Αυτές οι παραμορφώσεις του ποδιού προκαλούνται από τον πλήρη πρηνισμό της ΥΠΑ του αντικανονικού πρηνισμού της μεσοτάρσιας άρθρωσης, την αστάθεια της μεσοτάρσιας άρθρωσης και την υπερκηνιτικότητα του 1ου & 5ου δακτύλου κατά την φάση της επιπέδωσης και της ώθησης.

Θεραπεία:
Η θεραπεία της βλαισότητας του ΟπΜΠ βασίζεται στην παρεμπόδιση του αντικανονικού πρηνισμού της ΥΠΑ κατά το εύρος κίνησης της. Αυτό πραγματοποιείτε με την ανύψωση της πτέρνας στην ουδέτερη θέση κατά την φάση της επιπέδωσης με τη βοήθεια αρθωτικών πελμάτων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου